Έκλεισε το deal για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Λευκός καπνός βγήκε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες όπου η τετραμελής αντιπροσωπεία του υπουργείου ενέργειας μαζί με εκπροσώπους της ΔΕΗ συναντήθηκαν με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για το «lignite case» με στόχο να βρεθεί η κοινά αποδεκτή φόρμουλα για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες επήλθε συμφωνία σε όλες τις παραμέτρους και οι δύο πλευρές κατέληξαν στις 4 μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση (3 εν λειτουργία και μία άδεια).

Στα διαδικαστικά απομένει οι υπηρεσίες της Κομισιόν να συντάξουν το κείμενο, το οποίο θα αποσταλεί τη Δευτέρα στην Αθήνα, θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη και στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για το market test, δηλαδή τη διαδικασία βολιδοσκόπησης ενδιαφερόμενων επενδυτών που θα διεξαχθεί με ευθύνη της Κομισιόν.

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν υπάρχουν αλλαγές και κατά πληροφορίες οι μονάδες που θα διατεθούν είναι το Αμύνταιο στη Φλώρινα μαζί με άδεια για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή καθώς και οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4.

Επίσης θα δοθούν στους επενδυτές και τα ορυχεία λιγνίτη που τροφοδοτούν με καύσιμο τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (Βεύη, Αχλάδα, Κλειδί)

Τέλος δεν έχει γίνει γνωστό εάν έγινε αποδεκτό από την Κομισιόν το αίτημα της ελληνικής πλευράς να αυξηθούν οι ώρες λειτουργίας των μονάδων του Αμύνταιου και της Καρδιάς καθώς και εάν θα δοθεί το πράσινο φως στη ΔΕΗ να προχωρήσει στην αναβάθμιση της μονάδας του Αμύνταιου ώστε να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η διάρκεια ζωής της.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More