ΕΛΤΑ: Κεντρική στρατηγική επιλογή η είσοδος στην αγορά ηλεκτρισμού

Βασικά στοιχεία της συμφωνίας αποτελούν η επέκταση των ΕΛΤΑ στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, η ολοκλήρωση των υπηρεσιών εκτελωνισμού και η ανάπτυξη στην αγορά δεμάτων.

Η είσοδος των ΕΛΤΑ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί κεντρική στρατηγική επιλογή, που αποσκοπεί αφενός στην αξιοποίηση της ευκαιρίας της απελευθέρωσης της συγκεκριμένης αγοράς και, αφετέρου, στην αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ.

Ειδικότερα, μετά την υπογραφή «Κοινή Συμφωνία Πλαίσιο» τριετούς διάρκειας (2017 – 2020), η οποία προβλέπει  μείωση μισθολογικού κόστους κατά 13,8%, καθορίστηκαν «ρήτρες ανάπτυξης», τόσο από πλευράς της διοίκησης του οργανισμού, όσο και του ελληνικού δημοσίου. Βασικά στοιχεία της συμφωνίας αποτελούν η επέκταση των ΕΛΤΑ στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, η ολοκλήρωση των υπηρεσιών εκτελωνισμού και η ανάπτυξη στην αγορά δεμάτων.

Επισημαίνεται ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φθάνει σήμερα τα 6 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το σύνολο της ταχυδρομικής αγοράς τα 600 εκατ. ευρώ (από τα οποία ο Όμιλος των ΕΛΤΑ καρπώνεται τα μισά), ενώ τα επόμενα δυόμιση χρόνια οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά (πάνω από 20 σήμερα), εξαιρουμένης της ΔΕΗ, θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μερίδιο από το 50%, δηλαδή 3 δισ. ευρώ.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More