Η ενέργεια στα πιο σημαντικά θέματα της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Την αποφασιστικότητά τους να εντατικοποιήσουν τον τριμερή τους διάλογο, ώστε να επιτύχουν βαθύτερες συνεργασίες σε όλους τους τομείς, εξέφρασαν οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ελούντα της Κρήτης.

Κατά τη Σύνοδο στην Ελούντα, συμφωνήθηκε εξάλλου η δημιουργία μιας Μόνιμης Γραμματείας για καλύτερο συντονισμό της τριμερούς συνεργασίας, με έδρα την Κύπρο.

Στο πλαίσιο τελετής, μετά το πέρα της Συνόδου, υπογράφηκαν εξάλλου 4 τριμερή Μνημόνια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα Μνημόνιο με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων, Μνημόνιο για τη Συνεργασία στον Τομέα της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, Μνημόνιο για τη Συνεργασία στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας και Μνημόνιο μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων με τον αντίστοιχο οργανισμό της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν παράλληλα διμερή συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση.

Όπως εξάλλου πληροφορείται το ΚΥΠΕ από αρμόδια πηγή, κατά τη Σύνοδο συμφωνήθηκε ότι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας επηρεάζει όλες τις χώρες και θα υπάρχει συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων. «Η απειλή για έναν αποτελεί ουσιαστικά απειλή εναντίον όλων» ανέφερε η ίδια πηγή.

Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν με τη δημιουργία σχηματισμών με νέες χώρες, που θα περιλαμβάνουν και τη Γαλλία.

Επίσης, τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός Άτυπου Ενεργειακού Φόρουμ, με έδρα την Αίγυπτο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, για να συζητούν τα ενεργειακά ζητήματα.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε πως η Τριμερής έγινε στην Κρήτη, ένα νησί που αποτελεί εδώ και χρόνια ένα σταυροδρόμι των κοινών πολιτισμών των 3 χωρών.

Τόνισε επίσης πως η Κρήτη, σύντομα θα γίνει ενεργειακά αυτόνομη και θα καταστεί κόμβος μεταφοράς αερίου, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ενέργεια ήταν το πιο σημαντικό θέμα της συνάντησης, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη σημασία και στη δυνατότητα εμβάθυνσης συνεργασίας. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, και οι τρεις χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, ενώ κατά τη συνάντηση οι 3 ηγέτες μίλησαν και για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ήταν από τους πρώτου που τόνισαν πως λύση στα καυτά ζητήματα της περιοχής, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή της Αιγύπτου.

Όσον αφορά το Κυπριακό, οι 3 ηγέτες υποστήριξαν και τη διαρκή στήριξη σε μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε για ακόμη μία φορά και τη στήριξή του στην επανέναρξη του διαλόγου. «Ως Ελλάδα, υποστηρίζουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Ασφάλεια, από το σημείο που τερματίστηκαν οι προηγούμενες συνομιλίες και μέσα στο πλαίσιο Γκουτέρες».

Όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός του, αποτελούν τη μόνη βάση για σταθερές σχέσεις φιλίας στις χώρες της Μεσογείου. Στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ στην ΑΟΖ και την αξιοποίησή τους, έναντι οποιασδήποτε απειλής».

Με αναφορές στην όμορφη Κρήτη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσιαναφερόμενος στην Τριμερή Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, έκανε λόγο για ακλόνητο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι στο πλαίσιο των αυξανόμενων προκλήσεων στην περιοχή, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη υλοποίησης πρακτικών βημάτων για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

Η Τριμερής, ανέφερε ο Αλ Σίσι, θα είναι πάντα ένα οχυρό έναντι των αυξανόμενων προκλήσεων και ιδιαίτερα έναντι του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας, της λαθραίας μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Αλ Σίσι αναφέρθηκε επίσης στο Παλαιστινιακό, το Συριακό και στο πρόβλημα της Λιβύης, τονίζοντας πως υπάρχει ταύτιση απόψεων και πως στόχος είναι η αποτροπή της μισαλλοδοξίας και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω αιματοχυσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Καταλήγοντας, επανέλαβε την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων και τόνισε την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων και αναβάθμιση του μηχανισμού της τριμερούς συνεργασίας, έχοντας υπόψη την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

«Η Τριμερής είναι αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας που έχουμε και οι 3 χώρες μεταξύ μας», τόνισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ευχαριστώντας την ελληνική Κυβέρνηση για τη φιλοξενία.

«Η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα», ανέφερε.

Τόνισε επίσης την αποφασιστικότητα και τον τριών ηγετών για εντατικοποίηση του διαλόγου για να επιτύχουμε βαθύτερες συνεργασίες σε όλους τους τομείς.

Επισήμανε ακόμη πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αναφέρθηκαν και στην ειρήνη στην περιοχή. «Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε συγκυρίες και συνεργασίες μεταξύ των χωρών της περιοχής, ούτως ώστε να υπάρχει ασφάλεια στην περιοχής».

Ο ΠτΔ ενημέρωσε και για το Κυπριακό και επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να εμπλακεί σε διάλογο για την ειρήνη στην Κύπρο.

«Μία χώρα απόλυτα ανεξάρτητη, μακριά από αναχρονιστικούς θεσμούς, των Εγγυήσεων και των στρατευμάτων».

Ευχαρίστησε ακόμη για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, αλλά και τη Αιγύπτου σε θέματα αρχών για μία επιτυχή λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Έφτασε η ώρα να γίνει μία σύνοδος της ΕΕ με τον αραβικό κόσμο, για να βρεθούν οι τρόποι ενίσχυσης των θέσεων και τον πολιτικών που θα βοηθήσουν την Αίγυπτο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More