Θεόδωρος Κιτσάκος: Ο CEO που αναβάθμισε τον ρόλο της ΔΕΠΑ στην αγορά ενέργειας

Όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, κινήθηκαν οι διαδικασίες για την αλλαγή της διοίκησης της ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα του  προέδρου Γ. Σπανούδη και του διευθύνοντος συμβούλου Θ. Κιτσάκου, οι οποίοι πρόκειται να αντικατασταθούν από τον Βελισσάρη Δότση, πρώην πρόεδρο του Enterprise Greece, και τον Δημήτρη Τζώρτζη, πρώην γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και με εμπειρία σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη διοικητική αλλαγή της ΔΕΠΑ παραμένουν άγνωστοι, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως επί της θητείας του κ. Κιτσάκου η εταιρεία φυσικού εταιρεία επέδειξε εξωστρεφή χαρακτήρα, συμμετείχε σε κομβικά έργα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, αλλά και ανέδειξε τη σημασία του πολύτιμου καυσίμου σε νευραλγικούς τομείς με μεγάλες προοπτικές, όπως η αεριοκίνηση.

Ο κ. Κιτσάκος ήταν άνθρωπος της αγοράς. Προτού αναλάβει τα ηνία της ΔΕΠΑ, είχε αναλάβει σημαντικές διοικητικές θέσεις σε εταιρείες πετρελαιοειδών, εργάστηκε σε ενεργειακούς ομίλους τόσο ελληνικούς όσο και πολυεθνικούς, ενώ δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με θέματα γεωστρατηγικής-ενεργειακής διπλωματίας και διαχείρισης υδρογονανθράκων.

Για του λόγου το αληθές, μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα της στρατηγικής που ανέπτυξε η ΔΕΠΑ υπό την καθοδήγηση του κ. Κιτσάκου.

Υποδομές και έργα φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η ΔΕΠΑ και  οι θυγατρικές της συνέχισαν να επενδύουν στην ανάπτυξη δικτύου στη χώρα και την ασφάλεια εφοδιασμού ενώ μέσα από διεθνείς συνεργασίες η ΔΕΠΑ συμμετέχει σε έργα διεθνούς ενδιαφέροντος όπως είναι οι αγωγοί IGB, IGI, EastMed.

Συμμετοχή στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Η ΔΕΠΑ συμμετέχει στο Έργο Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος «Τερματικό ΥΦΑ Βορείου Ελλάδας» που αναπτύσσει η GASTRADE στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, μια συνεργασία η οποία επισφραγίστηκε πρόσφατα με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρήσεων. Το Έργο θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών καθώς και στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων.

Όσον αφορά τη διεθνή δραστηριότητα, σε εξέλιξη βρίσκονται τα διεθνή έργα υποδομών φυσικού αερίου στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με μεγάλους διεθνείς ομίλους υλοποιεί έργα υποδομών και συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη ΝΑ Ευρώπη. Τα έργα έχουν ανακηρυχθεί ως έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (και εθνικού) και έχει ήδη τεθεί το θεσμικό πλαίσιο από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Πρόκειται για τους αγωγούς IGI Poseidon, East Med, IGB, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω της πολλαπλότητας των πηγών προμήθειας.

Αεριοκίνηση: Νέα πρατήρια και επιδοτήσεις

Η ΔΕΠΑ έχει αναπτύξει δίκτυο πρατηρίων FISIKON στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στη Λάρισα και στη Λαμία και σύντομα αναμένεται να έχει ιδρύσει πρατήρια και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα και μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, με στόχο την προώθηση της οικονομικής και καθαρής αυτοκίνησης στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων με κινητήρα φυσικού αερίου λειτουργούν στην Αττική, στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 264), στην Ν. Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θες/νίκης), στην Ανθούσα (1ο χλμ Λ. Ανθούσας) και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λ. Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) και τη Λαμία (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας). Παράλληλα, ένα νέο πρατήριο βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στην οδό Καναπιτσερή 12 & Ηλ. Βενέζη 4 (Πρατήριο ΕΚΟ – Μ. Κρητικός & ΣΙΑ Ε.Ε.).

 

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More