Καύσωνας στον βουλγαρικό τομέα ενέργειας

Αν και εν μέσω διακοπών στον τομέα της ενέργειας στη Βουλγαρία παρατηρείται έντονη κίνηση και κάθε μέρα η κοινή γνώμη ενημερώνεται για τα προβλήματα, τα σχέδια και το μέλλον αυτών των στρατηγικών πόρων. Η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει να ασχολείται με την πυρηνική ενέργεια και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την παράταση της ζωής των δυο αντιδραστήρων του σταθμού στο Κοζλοντούι. Μεταξύ των προβλημάτων είναι πως αν οι αντιδραστήρες αυτοί βγουν «στη σύνταξη» το εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού θα «ελαφρύνει» με 2.000 μεγαβάτ (από τα 10.000 που παράγει), ενώ η διατήρησή τους απαιτεί χρήματα που το κράτος μάλλον δεν διαθέτει γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ταυτόχρονα στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης της χώρας ως το 2021 γίνεται σαφές πως, παρά το βέτο της Βουλής, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση σχεδίου δεύτερου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, στον ποταμό Δούναβη, όπου η πλατφόρμα είναι έτοιμη και έχει εκδοθεί η άδειά της, ενώ ο πρώτος ρώσικος αντιδραστήρας έχει ήδη παραδοθεί. Τώρα αναμένεται να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος να ολοκληρώσει το σχέδιο, για το οποίο είναι απαραίτητα άλλα 3-4 δισ. €. Προς στιγμήν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι Κινέζοι, αλλά ακόμα δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία.

Άλλο πρόβλημα είναι η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι σταθμοί ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούν κάρβουνα να εφαρμόσουν νέα οικολογικά μέτρα, κάτι που αναμένεται να ανεβάσει τις τιμές για τους καταναλωτές. Από τους τρεις μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία, δυο από τους οποίους είναι αμερικανικοί, επιμένουν όμως πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μιας και η χώρα θα ζητήσει περίοδο χάριτος και η αγορά θα παραμείνει σταθερή για τα επόμενα χρόνια.

Το πιο καυτό θέμα παραμένει πάντα η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, μιας και η Βουλγαρία εισάγει φυσικό αέριο μόνο από τη Ρωσία, αλλά σε περίπτωση που οι σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών χειροτερέψουν, αυτό το μονοπώλιο είναι επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Η Βουλγαρία προσπαθεί να συνδεθεί με τα συστήματα διανομής φυσικού αερίου της Ρουμανίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Σερβίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και κατευθύνει τις προσπάθειές της στη δημιουργία του κέντρου αναδιανομής φυσικού αερίου «Μπαλκάν» στην επικράτειά της, αλλά οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν και πολλές από τις πρωτοβουλίες είναι μόνο στα χαρτιά, κάτι που δείχνει πως ο καύσωνας στον τομέα της ενέργειας θα συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι.

Πηγή: Βουλγαρική ραδιοφωνία

Σχόλια
Loading...