The Greek & S.E. Europe Energy Magazine

Νανοτεχνολογία: Επανάσταση στην τεχνολογία της ενέργειας

Μια μοναδική στην Ευρώπη Roll to roll printing pilot line, πιλοτική γραμμή παραγωγής και εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών, στήνεται στο Κέντρο Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών που λειτουργεί στην περιοχή του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

Σε μια έκταση 1500 τ.μ. με ειδικό cleaning room  θα παραχθούν από το φθινόπωρο κυκλώματα ενέργειας για κάθε σχεδόν πιθανή χρήση. Το… στοίχημα είναι μεγάλο και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς πολλά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα «smartonics», ενώ το ρόλο του συντονιστή έχει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

«Δημιουργούμε επανάσταση στην τεχνολογία της ενέργειας , η οποία ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα τη χώρα της Δημοκρατίας», δηλώνει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου, προσδίδοντας μια κοινωνικοπολιτική διάσταση της προσπάθειας. Τι αναζητούν οι επιστήμονες; Ως …σύγχρονοι  «αλχημιστές» το δικό τους «ελιξήριο» ενέργειας. Ανθεκτικά, φθηνά, για κάθε χρήση υλικά που εξοικονομούν πρώτες ύλες καθώς είναι σε μέγεθος νανο (Νανοτεχνολογία) και έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση ενέργειας.  Τα υλικά αποκτούν τις ιδιότητες που θέλουν οι ερευνητές (για παράδειγμα δομικά υλικά με ενσωματωμένα κυκλώματα θέρμανσης-ψύξης σε πολλούς χρωματισμούς) και έχουν τόσες εφαρμογές ώστε να ανταποκρίνονται σε κάθε καθημερινή μας χρήση (οθόνες, συσκευασίες τροφίμων, ρούχα, φωτοβολταϊκά, εμφυτεύματα νανοϊατρικής κ.ά).

«Τα προϊόντα Νανοτεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν μια αγορά με τζίρο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2013 ο τζίρος σε όλο τον κόσμο έφτασε το 1 τρις, το 2019 αναμένεται να φθάσει τα 4 τρις, ενώ μέχρι τώρα έχουν δημιουργηθεί 160.000 επιχειρήσεις νανοτεχνολογίας», λέει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Σ. Λογοθετίδης.

Νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό

Στο τέλος της χρονιάς θα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών και σε 4-5 χρόνια τα πρώτα προϊόντα που θα παραχθούν στη «γραμμή» της Θεσσαλονίκης θα ξεκινούν το ελπιδοφόρο ταξίδι τους για τις αγορές του κόσμου.

Για την Ελλάδα όλα τα παραπάνω σημαίνουν και πολλές νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (όπως αυτό που τώρα φεύγει από τη χώρα). «Επενδύοντας στη βιομηχανία των οργανικών ηλεκτρονικών έχουμε τη μοναδική ευκαιρία, όχι απλώς να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε μια παγκόσμια αγορά, αλλά πρωτοπόροι», εξηγεί ο κ Λογοθετίδης.

Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα δημιουργούνται δεκάδες νέες εταιρείες καινοτομίας στο χώρο της Νανοτεχνολογίας και των Οργανικών Ηλεκτρονικών. Ήδη έχει συσταθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών HOPE-A , ο οποίος, στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2014 που έγινε στη Θεσσαλονίκη, υπόγραψε συμφωνία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας με σύνδεσμο Εταιρειών και Ερευνητικών Κέντρων από τη Γερμανία (Βόρεια Βεστφαλία).

Οι εταιρείες Νανοτεχνολογίας είναι σήμερα διασκορπισμένες σε όλη σχεδόν τη χώρα και δείχνουν τη δυναμική του κλάδου, κάτι που αφορά κυρίως του νέους επιστήμονες και ερευνητές. Το 49% αυτών των επιχειρήσεων έχει έδρα την Αττική και η πλειοψηφία τους παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα καθαρισμού επιφανειών, αμέσως μετά προϊόντα Νανοϊατρικής και υφαντουργικά προϊόντα (textile), και το 29% έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία εξελίσσεται ραγδαία σε ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, όπου εταιρείες οργανικών ηλεκτρονικών έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό, δεύτερες έρχονται οι εταιρείες φαρμακευτικών προϊόντων και στην τρίτη θέση οι εταιρείες που παρέχουν προϊόντα καθαρισμού επιφανειών με νανοτεχνολογικά υλικά. Μία από αυτές τις νέες εταιρείες, η Organic Electronic Technologies (OET), στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας (5-12 Ιουλίου Θεσσαλονίκη) υπέγραψε τη δεύτερη συμφωνία (η πρώτη έγινε με την εταιρεία Coatema) για συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Azurspace . H Azurspace εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών για τους δορυφόρους. Τώρα η καινοτομία των νέων υλικών, μέσω και της συνεργασίας με την ΟΕΤ, μεταφέρεται και στην οικιακή χρήση.

Το 80% των νέων θέσεων εργασίας θα προκύψουν από νέες εταιρείες που θα πρέπει να δημιουργηθούν στη χώρα μας και ο αριθμός τους θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ξεπεράσει τις 10.000. Αυτό δείχνουν πρόσφατες έρευνες, ωστόσο όπως εξήγησε και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2014 , καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης , οι καινοτόμες επιχειρήσεις στον τομέα της Νανοτεχνολογίας που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και απορρόφησης νέου εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Υπογραφή νέων συμφωνιών

Στο μεταξύ στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου, υπογράφηκαν δύο πολύ σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Η πρώτη αφορά τη συμφωνία της HOPE-A του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών με σύνδεσμο Εταιρειών και Ερευνητικών Κέντρων από τη Γερμανία (Βόρεια Βεστφαλία) με σκοπό την ανταλλαγή οικονομικών και ερευνητικών σχέσεων και η δεύτερη αφορά στην συνεργασία της εταιρείας Organic Electronic Technologies (OET) με έδρα τη Θεσσαλονίκη με τη γερμανική εταιρεία Azurspace, η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών για τους δορυφόρους. Τώρα η καινοτομία  των νέων υλικών, μέσω και της συνεργασίας με την ΟΕΤ, μεταφέρεται και στην οικιακή χρήση.

Η καινοτομία των Οργανικών Ηλεκτρονικών αλλά και γενικότερα της Νανοτεχνολογίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη καθώς από το φθινόπωρο θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του Αεροδορμίου, τρεις πιλοτικές γραμμές παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών .

Στο πλαίσιο της συνάντησης φορέων από την Κεντρική Μακεδονία και γενικότερα την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας με θέμα «Ευκαιρίες  και Προτεραιότητες Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Η2020”, τονίστηκε η δυνατότητα ανάπτυξης της  βιομηχανίας οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα που μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα.

Στο Διεθνές Πολυεπιστημονικό Συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2014 στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν περισσότεροι από 1500 ερευνητές από 57 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, παρουσιάστηκαν 750 ερευνητικές εργασίες, πήραν μέρος 140 ερευνητικοί φορείς και 280 Πανεπιστήμια, ενώ παρουσιάστηκαν και 40 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Νανοσωματίδια αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές του εντέρου

Τα νανοσωματίδια αντιμετωπίζουν με επιτυχία, όπως δείχνουν τα πειράματα, τις φλεγμονές του εντέρου.

Όπως εξηγεί η ερευνήτρια και υπεύθυνη του προγράμματος Nanocardio Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, «η τοποθέτηση νανοσωματιδίων στις περιοχές του εντέρου που έχουν φλεγμονή γίνεται ενδοφλέβια και τα μέχρι τώρα πειράματα που έχουν γίνει σε κυτταρικές σειρές έχουν δείξει ότι τα νανοσωματίδια προσλαμβάνονται από τα κύταρα του εντέρου και μένουν στη φλεγμονή».

Νανοσωματίδια για την καρδιά: NANOCARDIO

 Αλλά μπορούμε να τα εφαρμόσουμε και στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, δεδομένου ότι τα πειράματα που έγιναν σε κυτταρικές σειρές έχουν δείξει ότι προσλαμβάνονται από  τα κύτταρα του εντέρου και μένουν στη φλεγμονή.

Η τοποθέτηση των νανοσωματιδίων γίνεται ενδοφλέβια. Το NANOCARDIO ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο και αφορά σε πρόγραμμα της ΓΓΕΤ που δόθηκε στην μεταδιδάκτορα ερευνητή κ. Β. Καραγκιοζάκη.

NANOCARDIO: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με συντονίστρια την Ελλάδα

Στο δεύτερό του χρόνο έχει μπει το πρόγραμμα NANOCARDIO, που αφορά στη σύνθεση νανοσωματιδίων τα οποία διασπώνται πλήρως στον οργανισμό και μεταφέρουν φάρμακα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά . Τα πειράματα δείχνουν ότι με την μορφή νανοφορέων βελτιώνουν την απόδοση του φαρμάκου και αυξάνουν την αντιφλεγμονώδη δράση. Τα νανοσωματίδια αυτά μπορούμε να τα τοποθετήσουμε πάνω στο stenth και να βελτιώσουμε τη φλεγμονή στην αθηρωματική πλάκα.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος που ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο δημιουργούμε βιοαποικοδομήσιμα πολυμερικά υλικά τα οποία έχουν μέγεθος γύρω στα 100 νανόμετρα και στοχεύουν την αθηρωματική πλάκα, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα φαρμακευτικές ουσίες  ώστε να μειώσουν το μέγεθός της. Πέρα από την απευθείας χορήγηση, την ενδοφλέβια δηλαδή χορήγηση των νανοσωματιδίων, μπορούν να τοποθετηθούν και πάνω στα stenths, τα οποία τα εφαρμόζουμε στην κλινική πράξη, ώστε να έχουμε ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκου στην περιοχή της βλάβης. Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το πώς η νανοϊατρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της Αθηρωμάτωσης», εξηγεί η συντονίστρια του NANOCARDIO, Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το NANOCARDIO είναι το μοναδικό αυτού του είδους πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο απώτερος -αν και θεωρητικός προς το παρόν- στόχος είναι να καταργηθεί η επεμβατική μέθοδος των stenths.

Το NANOCARDIO είναι πρόγραμμα της ΓΓΕΤ που αφορά σε υποτροφία μεταδιδάκτορα ερευνητή, η οποία δόθηκε στην καρδιολόγο ερευνήτρια Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη. Στο πρόγραμμα συνεργάζεται και το Ερευνητικό Κέντρο Μιλάνου IFOM.

NANOTEXNOLOGY 1

Σχόλια
Loading...