Πρόταση του ΥΠΕΝ για απόκτηση της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ

Ανατρεπτική πρόταση επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο γόρδιο δεσμό της ΔΕΠΑ με τις θυγατρικές της Εταιρίες Προμήθειας Αερίου για να κλείσει η συμφωνία και στα ενεργειακά θέματα της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα euro2day.gr και capital.gr, η ηγεσία του ΥΠΕΝ φέρεται να κατεβάζει πρόταση με την οποία η δημόσια επιχείρηση θα αποχωρεί ολοκληρωτικά από το 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και ουσιαστικά θα πουλά το ποσοστό στην ιταλική ΕΝΙ που κατέχει το 49% και το μάνατζμεντ.

Στον αντίποδα η ΔΕΠΑ θα αποκτήσει εξολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικήςαποκτώντας το 49% της Shell, η οποία φέρεται να θέλει να αποχωρήσει από την αγορά φυσικού αερίου της χώρας μας.

Για να προχωρήσει το σενάριο του ΥΠΕΝ θα πρέπει να γίνουν μελέτες αποτίμησης στις δύο ΕΠΑ, ενώ στο γρίφο θα πρέπει να προστεθούν και οι επενδύσεις που έχουν κάνει οι εμπλεκόμενες εταιρίες και δη η Shell στα δίκτυα διανομής της Αττικής.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν η πρόταση του ΥΠΕΝ αφορά και τις δύο Εταιρίες Διανομής Αερίου (Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας) όπου και σε αυτές οι εταιρίες – μέτοχοι έχουν τα αντίστοιχα ποσοστά με εκείνα των ΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της απελευθέρωσης της λιανικής φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση τον περιορισμό του ρόλου της ΔΕΠΑ, ώστε να ανοίξει η συμμετοχή και ο ανταγωνισμός στην αγορά.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More