Σε απαγόρευση της παραγωγής υδρογονανθράκων προχωρά η Γαλλία

Στην πρόταση νομοσχεδίου για τον τερματισμό παραγωγής υδρογονανθράκων στη Γαλλία προχώρησε ο υπουργός Οικολογίας Nicolas Hulot την Τετάρτη (6 Σεπτεμβρίου), σύμφωνα με το Euractiv και την Ouest France.

Το κείμενο πρόκειται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο νόμος ορίζει ρητά ότι δεν θα χορηγηθεί εκ νέου άδεια για έρευνα υδρογονανθράκων, η οποία θα σταματούσε την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου ή αερίου.

Οι υφιστάμενες λειτουργικές παραχωρήσεις δεν θα ανανεωθούν πέραν του 2040 και συνεπώς η παραγωγή αναμένεται να λήξει μέχρι τότε.

«Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια απόφαση συμβολικής σημασίας», δήλωσε ο κ. Hulot, μετά από συνάντηση που είχε με περιβαλλοντικές ΜΚΟ.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Γαλλία θα καταστεί «η πρώτη μεγάλη βιομηχανική χώρα που τολμά να αναλάβει αυτή τη δέσμευση μονομερώς».

Όσον αφορά τους μη συμβατικούς υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο από σχιστόλιθο), η εξόρυξή τους με οποιαδήποτε τεχνική θα απαγορευτεί.

Η υδραυλική θραύση, η μόνη αποτελεσματική τεχνική μέχρι σήμερα, απαγορεύτηκε ήδη το 2011, προκειμένου να αποφευχθεί η περιβαλλοντική μόλυνση που συνδέεται με αυτό το είδος εξόρυξης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η χρήση νέων τεχνολογιών στο εγγύς μέλλον.

Με τις διατάξεις αυτές, η Γαλλία προτίθεται να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αποθαρρύνοντας τη χρήση υδρογονανθράκων.

Η κυβέρνηση σκοπεύει, επίσης, να περιορίσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Στις αρχές Ιουλίου, ο κ. Hulot είχε ήδη ανακοινώσει ότι μέχρι το 2040 θέλει να σταματήσει τις πωλήσεις βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στη χώρα.

Η Γαλλία ελπίζει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτό, παρόλο που δεν υπήρξε ποτέ σημαντικός παραγωγός υδρογονανθράκων, δεδομένου ότι παράγει περίπου 815.000 τόνους πετρελαίου ετησίως.

Πηγή: euractiv.gr

Σχόλια
Loading...