Σκληρή κόντρα Eldorado Gold – κυβέρνησης για τις Σκουριές

Βολές κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα εξαπέλυσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, όπου ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους ο καναδικός όμιλος ανακοίνωσε νωρίς το πρωί την αναστολή των επενδύσεων του, από τις 22 Σεπτεμβρίου, στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα.

Οι επιστολές μας προς τον κ. Τσίπρα δεν απαντήθηκαν ποτέ

Για την υλοποίηση επενδύσεων απαιτείται η ύπαρξη μίας αξιόπιστης και διαφανούς εταιρείας, ισχυρή συνεργασία από τις κοινότητες και εποικοδομητικός διάλογος με την κυβέρνηση ανέφερε, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, σύμφωνα με το capital.gr.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, όπου το «παρών» δίνουν ο Eduardo Moura, αντιπρόεδρος και ο Δημήτρης Δημητριάδης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold, o Burns σημείωσε ότι: «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας με την κυβέρνηση, τόσο σε συναντήσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ.Σταθάκης όσο και με επιστολές προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες δεν απαντήθηκαν ποτέ. […] Εάν δεν λάβουμε τις απαραίτητες άδειες ρουτίνας (σημ: αφορούν ηλεκτρολομηχανολογικές εργασίες στην Ολυμπιάδα), μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να αναστείλουμε τις εργασίες μας. […]  Δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε τα κεφάλαιά μας, υπό τις συνθήκες αυτές. Καλώ το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να σκεφτούν τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους».

Η μετοχή μας έχασε το μισό της αξίας από τις αρχές της χρονιάς

Όπως ανέφερε, η τιμή της μετοχής της Eldorado Gold έχει απωλέσει την μισή αξία της, συγκριτικά με τις αρχές της χρονιάς, γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στην προσφυγή στη διαιτησία από το ελληνικό Δημόσιο και στην μη χορήγηση αδειών ρουτίνας.

«Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το περιεχόμενο της διαιτησίας, τη στιγμή που διαθέτουμε 18 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες μας δικαιώνουν» σημείωσε ο Burns.

Σταθάκης: Η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές συνθήκες

Για ένα πρωτοφανές γεγονός έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στην απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλλει όλα τα έργα της στην Ελλάδα.

Ο ΥΠΕΝ σε δήλωσή του ανέφερε πως είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονός, «μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας».

Όπως πρόσθεσε, «είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες».

Η δήλωση του Γ. Σταθάκη:

«Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει:

Πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους.

Δεύτερον, η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων.

Εκ των πραγμάτων, το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το Υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της.

Στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το Υπουργείο. Το Υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το Υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το Υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία.

Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη.

Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες».

Σχόλια
Loading...