Στο επίκεντρο της ΕΕ οι επενδύσεις σε βιομηχανίες απαλλαγμένες από άνθρακα

Οι επενδύσεις σε καινοτόμες, βιώσιμες βιομηχανίες, απαλλαγμένες από ανθρακούχες εκπομπές, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ, που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Με την υιοθέτηση τεχνολογικών αλλαγών, τη μετατροπή ερευνητικών επενδύσεων σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και τη διατήρηση της πρωτοπορίας στον τομέα των χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της κυκλικής οικονομίας, θα προετοιμάσουμε το έδαφος για μία έξυπνη, καινοτόμο και βιώσιμη βιομηχανία στην Ευρώπη» δήλωσε ο αντιπρόερος της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Ελζμπιέτα Μπιένσκοβα, αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, ανέφερε: «Πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες βρίσκονται σε σημείο καμπής. Στην εποχή μας η βιομηχανική πολιτική συνίσταται στην ενίσχυση των βιομηχανιών μας, ώστε να εξακολουθήσουν να παρέχουν βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης για τις περιφέρειες και τους πολίτες μας».

Τα κύρια νέα στοιχεία της στρατηγικής για τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, την ελεύθερη κυκλοφορία δεδομένων μεταξύ των κρατών-μελών, μέτρα για τη βελτίωση της παραγωγής ανανεώσιμων βιολογικών πόρων και τη μετατροπή τους σε προϊόντα βιολογικής πορέλευσης και σε βιοενέργεια, βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων συμβάσεων στην ΕΕ, μεγαλύτερη πρόσβαση σε βιώσιμη χρηματοδότηση, σαφές και προβλέψιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο αδειοδότησης για τα τυποποιημένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών CO2.

Υπενθυμίζεται, ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία διατηρεί ηγετική θέση σε πολλούς κλάδους στις παγκόσμιες αγορές, αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των εξαγωγών της ΕΕ και παρέχει θέσεις εργασίας για περισσότερα από 32 εκατομμύρια άτομα. «Όμως, για να διατηρήσει και να ενισχύσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της, η ευρωπαϊκή βιομηχανία πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βιομηχανία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών προτεραιοτήτων της Επιτροπής Γιούνκερ. Όλες οι πολιτικές της Επιτροπής είναι προσανατολισμένες στην ενίσχυση της βιομηχανίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, στην ενθάρρυνση των επενδύσεων και της καινοτομίας στον τομέα των καθαρών και ψηφιακών τεχνολογιών και στην υπεράσπιση των περιφερειών της Ευρώπης και των εργαζομένων που έχουν πληγεί περισσότερο από τις βιομηχανικές αλλαγές» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Loading...