Συμφωνία πακέτο με «αντίδωρα» για λιγνίτες και ΔΕΗ

Στη συνάντηση που θα έχει ο Γ. Σταθάκης εντός της εβδομάδας (πιθανόν αύριο) με τους επικεφαλής των θεσμών, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ.

Σήμερα αναμένεται να υποβληθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το τελικό κείμενο της πρότασης που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο βήμα (δηλαδή η συνάντηση Σταθάκη – θεσμών) θα γίνει πιθανόν την Τρίτη αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το ραντεβού.

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, αυτή θα περιλαμβάνει όχι μόνο τις μονάδες και τα ορυχεία που θα περιληφθούν στο market test, αλλά επιπρόσθετα θα γίνεται αναφορά και σε τρία ακόμη ζητήματα που έθεσε η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και πέτυχε να ενταχθούν στο συνολικό πακέτο.

Ποια είναι αυτά τα θέματα; 

Καταρχάς, η ελληνική πλευρά πέτυχε την αύξηση των ωρών λειτουργίας (από 17,5 σε 32 χιλιάδες) για τις μονάδες του Αμύνταιου και της Καρδιάς ενώ για το Αμύνταιο δόθηκε το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει η αναβάθμισή του από τη ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι η αύξηση των ωρών είναι αρμοδιότητα της ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρ. Επιτροπής, η οποία και θα δώσει τυπικά την έγκριση.

Δεύτερον θα υπάρξει μείωση των ποσοτήτων που είναι υποχρεωμένη να δημοπρατήσει η ΔΕΗ μέσω της διαδικασίας των ΝΟΜΕ. Η μείωση των ποσοτήτων θα είναι σταδιακή θα γίνει σε συνάρτηση με τις πωλήσεις των μονάδων.

Τρίτον θα υπάρξει κατώτατο όριο στο τίμημα της πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ. Θα προηγηθεί το due dilligence ενώ όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές θα υπάρξει κατώφλι που θα διασφαλίσει στη ΔΕΗ ένα μίνιμουμ έσοδο ανά μονάδα.

Αυτά είναι τα τρία βασικά κέρδη που εξασφαλίστηκαν έναντι της ήδη συμφωνημένης πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης (3 και 4) καθώς και της παραχώρησης της άδειας για κατασκευή δεύτερης μονάδας στη Μελίτη. Επίσης όπως είναι γνωστό θα δοθούν τα ορυχεία σε Μεγαλόπολη, αλλά και στη Φλώρινα (Βεύη, Κλειδί, Αχλάδα).

Αντιδράσεις

Πάντως οι αντιδράσεις απέναντι στην πώληση αρχίζουν να κλιμακώνονται. Ήδη το συντονιστικό όργανο στη Μεγαλόπολη, αποφάσισε την πρώτη κινητοποίηση και αύριο θα πραγματοποιηθεί παράσταση – συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο ενέργειας, την ώρα που θα υπάρχει συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό.

Οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και έχει προγραμματιστή η πραγματοποίηση  μεγάλου συλλαλητηρίου στη Μεγαλόπολη στις 6 Δεκεμβρίου.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More