Τέλος Δεκεμβρίου οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΣΦΑ

Στην τελική φάση εισέρχεται πλέον ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, εφόσον δεν ζητηθεί από τους επενδυτές παράταση, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τοποθετείται χρονικά για τα τέλη Δεκεμβρίου.

Προ ημερών τα δύο επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του διαχειριστή του συστήματος αερίου, υπέγραψαν το προβλεπόμενο σύμφωνο εμπιστευτικότητας και σύμφωνα με πληροφορίες από σήμερα θα ανοίξει η εικονική τράπεζα πληροφοριών, το λεγόμενο VDR (Virtual Data Room).

Στο VDR η κοινοπραξία των εταιριών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U., Fluxys S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie αλλά και ο έτερος συμμετέχων στην τελική φάση του διαγωνισμού η ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A. θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την εταιρεία ώστε να ξεκινήσουν τον νομικό και οικονομοτεχνικό έλεγχο του ΔΕΣΦΑ.

Στόχος όπως προαναφέρθηκε είναι να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές πριν τα Χριστούγεννα, ώστε στη συνέχεια το αργότερο στις αρχές του 2018 να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής και να προχωρήσουν στους πρώτους μήνες του νέου έτους οι απαραίτητες εγκρίσεις και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

Ένα από τα στοιχήματα βεβαίως της διαδικασίας είναι και το τίμημα που θα προσφερθεί στο διαγωνισμό, με την κυβέρνηση να εκφράζει αισιοδοξία ότι η καλή οικονομική κατάσταση αλλά και οι θετικές προοπτικές της εταιρείας δημιουργούν το κατάλληλο υπόβαθρο για υψηλές προσφορές.

Βεβαίως τα πάντα θα κριθούν από τις ανεξάρτητες αποτιμήσεις που θα γίνουν (υπενθυμίζεται ότι εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο πωλητής, ανεξάρτητη  αποτίμηση θα πραγματοποιήσουν και τα ΕΛΠΕ που πωλούν μερίδιο 35% στο ΔΕΣΦΑ μαζί με το Δημόσιο που πουλά το 31%).

Πηγή: capital.gr

Σχόλια
Loading...