Τσίπρας: «Επιταχύνονται οι κοινές ενέργειες για την κατασκευή του αγωγού East Med στην Ανατολική Μεσόγειο»

Η σημερινή τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ επικεντρώθηκε στην οικονομία αλλά και στην στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μας είναι ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεων των χωρών μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η σημερινή τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ επικεντρώθηκε στην οικονομία αλλά και στην στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. Αποφασίσαμε να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες με ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων και μεταφορά τεχνογνωσίας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Συζητήσαμε για να εντάξουμε στην τριμερή συνεργασία και τις τηλεπικοινωνίες, ενώ συμφωνήσαμε επίσης ότι η συνεργασία που έχουμε θα πρέπει να επεκταθεί σε προώθηση κοινών προγραμμάτων σε οικονομία και παιδεία. Από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μας είναι ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεων των χωρών μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού East Med. Επίσης, συζητήθηκε η ανάπτυξη του Eurasia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες και η δυνατότητα αξιοποίησης των ΑΠΕ.

Από το τραπέζι δεν έλειψαν οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το Συριακό, το Κυπριακό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

«Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη και ευχόμαστε όλοι να υπάρξει ανταπόκριση και από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να έχουμε στις 28 του Ιούνη, στη Γενεύη, μία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Ανασταδσιάδη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, που βεβαίως δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Με τους δυο αρχηγούς συζητήσαμε για διεθνή θέματα αλλά και για το κυπριακό. Εκφράσαμε την ελπίδα να υπάρξει στις 28 Ιουνίου μια πρόοδος στις συνομιλίες για το κυπριακό. Ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη Γενεύη, λύση που δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων

Αναφερθήκαμε και στο Παλαιστινιακό, ενώ υπογραμμίσαμε το δικαίωμα του Ισραηλινού λαού να ζει με ασφάλεια. Παράλληλα στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και η συνεργασία μας σε διεθνούς οργανισμούς.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε στρατηγική τη συμμαχία των τριών χωρών τονίζοντας ότι συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, με την συμπαράσταση όσων προσβλέπουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Σχόλια
Loading...